Historie Constructam Caravans

De onderneming Constructam werd opgericht door Theo Van der Herten, die eerder een vooraanstaande functie had bekleed op de Boelwerf en er deskundigheid had verworven m.b.t. de meest uiteenlopende scheepsbenodigdheden.
Hij kocht grond aan op de Krijgsbaan en startte er op 1 mei 1947 (met twee werklieden) met het vervaardigen van scheepsbouwartikelen, vervolgens onderdelen voor de spoorwegen en verder buisconstructies (tribunes, kiosken…).
In 1953 ontwierp Constructam een eigen type kampeerwagen, waarop – onder de naam campingcar – een octrooi werd genomen. De verkoop van deze wagens was een succes en tegen 1958 was het personeelsbestand uitgebreid tot 40 werknemers. In april 1958 werd ook met de productie van caravans gestart. Theo’s broer
Lucien, technisch tekenaar scheepsbouw, die intussen in de zaak was getreden en later vennoot zou worden, ontwierp een gestroomlijnd model met een unieke bouwwijze: de onderste helft van de carrosserie was in metaal, de bovenste
helft in polyester. Het model sloeg dermate aan, dat een uitbreiding van de gebouwen en van het personeel een noodzaak was. Het personeelsbestand groeide tot 150 (waarvan 25bedienden). De caravans werden in 7 landen verkocht via meer dan 50 verkooppunten. Ingevolgepersoneelsgebrek (vooral schrijnwerkers)
startte Constructam in 1968 een tweede bedrijf– in Houthalen – voor de productie van meubelen en onderdelen in polyester. Op korte tijd werden daar eveneens een 100-tal mensen tewerkgesteld.
1973 bracht de oliecrisis, die leidde tot de volledige ineenstorting van de Europese caravanindustrie. Gespreid over een periode van 10 jaar verdwenen nagenoeg alle bedrijven, ook Constructam, dat als één van de laatste teloorging in 1982.

De Tostimakers

Meer zien?

Meer berichten over de Caravan, de restauratie en ombouw: